Ansiomerkit

Ansiomerkki tai -mitali on arvokas huomionosoitus merkityksellisestä työstä.

Suomessa myönnetään virallisten ritarikuntien kunniamerkkien lisäksi myös muita virallisia tai puolivirallisia ansiomerkkejä ja- mitaleja sekä muistoristejä ja -mitaleja. Näiden ansiomerkkien myöntämiselle on omat perusteensa. Kuntaliiton ja Keskuskauppakamarin ansiomerkkejä voi anoa kyseisten organisaatioiden kautta näiden asettamien vaatimusten mukaisesti. Näillä ansiomerkeillä voidaan palkita ansioitunut henkilö merkittävästä työurasta tai osoittaa arvostusta hänen antamalleen panokselle kunnallisella tai yksityisellä sektorilla.

Valtion virka-ansiomerkki vastaa aikaisempaan nuhteettoman palveluksen kunniamerkkiä. Sen antaa Tasavallan Presidentti vähintään 30 vuotta kestäneestä valtion palveluksesta. Esityksiä käsittelee erityinen valtionvarainministeriön yhteydessä toimiva toimikunta.

Myös järjestöillä, yhdistyksillä ja yrityksillä on omia ansiomerkkejä palkitsemistarkoituksiin. Merkittävä ja arvostettu yksityisen tahon ansioristien myöntäjä on Suomen Yrittäjät ry, jolla on omat ansioristiluokat yrittäjänä toimiville sekä jäsenyritysten palveluksessa toimiville henkilöille. Yrittäjäjärjestöllä on huomioimiseen käytössä myös Mauno Honkasen suunnittelemat Yrittäjäpatsaat.

Monilla ammattijärjestöillä on omia ansiomerkki- ja ristikäytäntöjä. Järjestöt huomioivat näillä ansioituneita jäseniään tai merkittäviä sidosryhmien edustajia. Käytännöt ja myöntämisperusteet vaihtelevat kunkin omien tarpeiden ja ohjeistusten mukaisesti.

Ansiomerkit
YtrittÑjÑpatsaat
Kultakeskus logo
KULTAKESKUS OY

PL 26

Paroistentie 2

13101 Hämeenlinna

 

info@kultakeskus.fi

vaihde: (03) 657 11

myynti: (03) 657 1201

 

TIETOSUOJA JA EVÄSTEET

Logot